Új mezőgazdasági beruházási pályázati csomag 80 milliárd forint értékben

Állattartó telepek fejlesztésének támogatása (VP2-4.1.1-20).

A pályázat keretében lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére is. Emellett az állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújítása, technológiáinak korszerűsítése, valamint a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzése is támogatásra kerül.

1. célterület: a versenyképesség javítása érdekében építéssel járó technológiák beszerzése és fejlesztése, továbbá állattartó telepi épületek, létesítmények építése, kialakítása, bővítése.

2. célterület: az energiafelhasználás csökkentését célzó korszerűsítések, valamint a megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása.

Kertészeti üzemek korszerűsítése (VP2-4.1.3-20)

A felhívás támogatja a kertészeti gazdaságokban az energiafelhasználás hatékonyságának javítását és az ágazat által okozott környezetterhelés csökkentését. A felhívás a kertészeti létesítmények esetében az épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítések, felújítások, valamint a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásának támogatása által elősegíti a kertészeti gazdaságok energiahatékonyságának javulását.

1. célterület: kertészeti termelőtevékenységet szolgáló növényházak építése, korszerűsítése

2. célterület: kertészeti termelőtevékenységet szolgáló hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók, valamint a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló létesítmények létrehozása, korszerűsítése

Forrás: palyazat.gov.hu; kormany.hu; szie.hu