Nem vész el a lejárt ausztrál sör, csak átalakul biogázzá

2020-08-13

Adelaide város Glenelg nevű tengerparti külvárosának szennyvíztisztójában nem mindennapi biogázt termelnek. A megújuló energiát a helyi sörkészítő üzemek több millió liter eladatlan, lejárt szavatosságú söréből készítették el, hogy az elmúlt hónapokban tovább működhessen a víztisztítás folyamata.A lejárt sörkészletek befogadása nem csak arra volt megfelelő, hogy a szennyvíztisztító létesítmény saját energiaellátását biztosítsa - amit eddig 80 százalékban megoldott, miután a szerves ipari hulladékot szennyvíziszappal keverte és biogázt állított elő belőle. Az elmúlt hónapokban új szintre emelkedett az üzemben az energiatermelés. A vállalat illetékese szerint havonta 654 megawattórát termeltek, hetente mintegy 150 ezer liter lejárt és felajánlott sört dolgoztak fel májusban Ez végül 355 ezer köbméter biogázt eredményezett, júniusban 320 ezer köbmétert, ami elegendő 1 200 ház áramellátására.

A sörkészletek a koronavírus-járvány miatt halmozódtak fel, az Ausztráliában márciusban elrendelt kijárási korlátozás ugyanis súlyosan megcsappantotta a keresletet. Májusban a Lion Beer Australia, az ország egyik legnagyobb sörgyárának is közölnie kellett, hogy kiürít 90 ezer hordót, mintegy 4,5 millió liter sört készleteiből.

 


Forrás: travelo.hu; euronews.com


Galéria

Ragoncza Ádám

Okleveles mezőgazdasági gépészmérnök vagyok, szakterületem a megújuló energiák, azon belül is a biogáz és a napenergia. Pályafutásomat kutatóként kezdtem, majd váltottam a projektfinanszírozásra, projektfejlesztésre, projektmenedzsmentre, végül a cégvezetésre. Mindig is megújuló energiákkal foglalkoztam nagyvállalati ügyfélkörrel, de 2011 óta egy új üzletággal a lakosság felé is nyitunk.

Kapcsolat

Nawaro Kft., 2021

irodánk címe
2100 Gödöllő Szabadság tér 1.

Telefon: +36 28 554 919
Mobil: +36 20 993 3303
Email: info@nawaro.hu
Web: www.nawaro.hu