Ki nyer (vesz) ma?

Akarom, kell, szeretnék, dejólenne, most, azonnal, hanemlehetazenyémmeghalok, stb… A legtöbb emberben megfogalmazódtak már ezek a gondolatok, amikor gyerekkorukban a kirakat előtt álltank és az áhított tárgyról álmodoztak. Nem sok minden változott azóta, maximum annyi, hogy már felnőtt belépőt kell vásárolni a vidámparkban.

Nem is olyan egyszerű megfogalmazni egy döntést és a legmegfelelőbb időpillanatban meghozni azt, tettel, cselekedettel. Persze nem olyan módon, mint a Macsakfogó híres jelenetében, Billy, a patkány döntött („Ebben az esetben nyomják meg a piros gombot, és nyugodjanak békébe„), abból sosem sül ki jó dolog. Nem árt számolni a következményekkel. Billy megnyomta volna a piros gombot, ha tudja, hogy utána a levegőbe repül az autó és számolhat ismét azzal, hogy mehetnek vissza a balettbe ugrálni? Valószínűleg nem. Ő előbb cselekedett és utána már késő volt átgondolni tettei következményét, hiszen a robbanás azonnal érkezett. Vajon Billy tanult az esetből? Nem hiszem.

Nézzük ezt a helyzetet a valóságban és egy olyan beruházás esetében, mint a napelemes rendszer megvétele. Az első, amikor megfogalmazódik a fejünkben, hogy szeretnénk egy ilyen rendszert. Nem árt feltenni magunknak a kérdést, hogy miért szeretnénk ilyet (hátha megkérdezik a telefonvonal másik végén). Lehet ez a pusztán anyagi okból számított spórolás (mire szeretnénk fordítani a megmaradt pénzt?), az esőerdők védelme, vagy a szomszédnő elkápráztatása, a lényeg, hogy érdemes tisztában lennünk saját értékrendünkkel, ami egyértelműnek hangzik, ám nagyon sok esetben nem az. Nagyon jó, megvan a miért kérdésre a válasz, mehetünk tovább.

Miután az ideológiai részt sikerül beadnunk megfelelő dózisban a család összes tagjának, vagy csak annak az egyetlen alfa egyednek, akinél az a bizonyos kulcs van, jöhet a realisztikus lehetőségek felmérése. „Megengedhetem magamnak?” hangozhatna el a kérdés a fejekben. A választ csakis Ön tudhatja. A lényeg, hogy nem lehet minden esetben a válasz Igen, ilyet csak gyermeki lényünk tehet meg, aki következmények nélkül dönt. Felelősségteljes döntéskor nézze meg az összes lehetséges finanszírozási formát, amely mellett kétségek nélkül dönthet. Mérje fel a külső, belső erőforrásait. Ne induljon el víz nélkül sivatagi rózsát keresni, könnyen lehet, hogy sosem tér vissza. Ha önerőből meg tudja oldani a finanszírozást, akkor priorizáljon, hogy ez az az összeg, amit nem előz meg más, fontosabb beruházás (lehet, hogy előbb a tetőt kéne rendbe rakni, vagy a ház szigetelését megoldani?). Szükséges felrakni egy műszaki vizsga nélküli autóra, egy 17 colos alufelnit, csak azért mert tetszik nekünk? Minden csak megközelítés kérdése, van aki szerint ésszerű döntést hozna ebben az esetben és a kert végében tudna gyönyörködni egy ilyen autóban.

Ha mégsem önerőből vágna neki a beruházásnak, akkor mérlegelje, hogy érdemes-e a családon belül tartozni, vagy a baráti körből valakinek, vagy a másik úton elindulva egy pénzintézetet választ. Piaci alapon működő szolgáltatások esetén számoljon azzal, hogy pénzhez pénzért jut hozzá, jusson eszébe Winston Churchill mondata: nincs ingyen ebéd! Lehet, hogy a legtöbb embernek nem kell magyarázni ezeket a mechanizmusokat, ám nem szabad elfelejteni, hogy eltérő gondolkodással rendelkezünk, illetve olyan valaki is lehet meggondolatlan ebben a témában, aki azt állítja magáról, hogy tisztában a világ folyásával, nem most jött le a falvédőről, nem tollas a háta, nem most jött a 6.20-sal…

Ha mindenre megvan a válasz és minden stimmel, klappol, akkor kattinthat is!

Ha kétségei vannak és inkább várat még magára a beruházás, de szeretne virtuálisan részese lenni annak, hogy milyen érzés, mikor a napelemes rendszer energiát termel, akkor hívjon, írjon nekünk és mi teljesen ingyen hozzásegítjük ahhoz, hogy átélhesse, milyen az, ha a lehetőség Ön előtt fog majd állni és magára kacsint.

Forrás: energiatakarek.hu