Házi biogázüzem közösségi finanszírozásból

A felfújható körülbelül 40 kg tömegű berendezés könnyen és egyszerűen kezelhető, működtetéséhez a mintegy 650 literes tartályát vízzel kell feltölteni, és ebbe kell adagolni a szerves hulladékokat, amelyekből a baktériumok segítségével történik meg az erjesztés, melynek eredményeként nagyobb részben metán és széndioxid keletkezik. A tartályrész felett helyezkedik el az a rekesz, amelyben a gáz keletkezik, fölötte pedig 80 kilogramm homok van, hogy állandó nyomás alatt tartsa a gázzsákot. Naponta 6 liternyi ételmaradékot és 15 kilogrammnyi kerti zöldhulladékot lehet az eszközzel feldolgozni gyártói ajánlás alapján.

Az anaerob lebontás folyamatához megfelelő, legalább 20 Celsius fokos hőmérséklet szükséges, 5 fok alatt, fagypont közelében a mikroorganizmusok működése leáll, így hazai éghajlaton az év nagy részében csak külön fűtéssel, esetleg üvegházban működőképes az eszköz.

Egy kg szerves hulladékból a berendezés átlagosan egy gáztűzhely egyórás működtetéséhez elegendő gázt képes előállítani. Előfordulhat, hogy a gáztermelés során kellemetlen szagok is keletkeznek, ezek eltávolítása érdekében a kinyert gáz szűrésére is lehetőség van. Plusz előnyként a hulladékfeldolgozás mellékterméke, pedig folyékony trágyaként hasznosítható.

Forrás: homebiogas.com; agroinform.hu