Házi biogázüzem közösségi finanszírozásból

2019-06-24

A felfújható körülbelül 40 kg tömegű berendezés könnyen és egyszerűen kezelhető, működtetéséhez a mintegy 650 literes tartályát vízzel kell feltölteni, és ebbe kell adagolni a szerves hulladékokat, amelyekből a baktériumok segítségével történik meg az erjesztés, melynek eredményeként nagyobb részben metán és széndioxid keletkezik. A tartályrész felett helyezkedik el az a rekesz, amelyben a gáz keletkezik, fölötte pedig 80 kilogramm homok van, hogy állandó nyomás alatt tartsa a gázzsákot. Naponta 6 liternyi ételmaradékot és 15 kilogrammnyi kerti zöldhulladékot lehet az eszközzel feldolgozni gyártói ajánlás alapján. 

Az anaerob lebontás folyamatához megfelelő, legalább 20 Celsius fokos hőmérséklet szükséges, 5 fok alatt, fagypont közelében a mikroorganizmusok működése leáll, így hazai éghajlaton az év nagy részében csak külön fűtéssel, esetleg üvegházban működőképes az eszköz.

Egy kg szerves hulladékból a berendezés átlagosan egy gáztűzhely egyórás működtetéséhez elegendő gázt képes előállítani. Előfordulhat, hogy a gáztermelés során kellemetlen szagok is keletkeznek, ezek eltávolítása érdekében a kinyert gáz szűrésére is lehetőség van. Plusz előnyként a hulladékfeldolgozás mellékterméke, pedig folyékony trágyaként hasznosítható.

 


Forrás: homebiogas.com; agroinform.hu


Galéria

Ragoncza Ádám

Okleveles mezőgazdasági gépészmérnök vagyok, szakterületem a megújuló energiák, azon belül is a biogáz és a napenergia. Pályafutásomat kutatóként kezdtem, majd váltottam a projektfinanszírozásra, projektfejlesztésre, projektmenedzsmentre, végül a cégvezetésre. Mindig is megújuló energiákkal foglalkoztam nagyvállalati ügyfélkörrel, de 2011 óta egy új üzletággal a lakosság felé is nyitunk.

Kapcsolat

Nawaro Kft., 2021

irodánk címe
2100 Gödöllő Szabadság tér 1.

Telefon: +36 28 554 919
Mobil: +36 20 993 3303
Email: info@nawaro.hu
Web: www.nawaro.hu