Hatalmasat robbantott a Tesla a napelemes energiatermelés piacán!

SolarCity 2015.április 30-án mutatta be az otthoni, üzleti és közületi felhasználásra szánt akkumulátor csomagját, amivel nagy áttörést érhetnek el az energiatárolás területén. A SolarCity Blogján megjelent cikk szerint a termékek az egész villamos hálózat számára kihasználhatóvá teszik a Napból érkező energiaforrást. A teljes cikk itt olvasható.

A Nap egy átlagos délelőtt során is több energiát szolgáltat, mint amennyi a világ népességének éves energiaigénye. Ennek az energiának a teljes kihasználása két akadályba is ütközik. Egyrészt a lakosság energiaigénye időszakos másrészt az energia éjszaka nem áll rendelkezésre. Ezek az akadályok az energia tárolásának segítségével leküzdhetők lennének, ezért amint az akkumulátorok ára versenyképes lesz a fosszilis erőművekben előállított energia árával, jelentősen meg fog nőni az igény a napenergia iránt.

Amióta a SolarCity megkezdte a Tesla által használt akkumulátor szettek forgalmazását otthoni napelemes kiserőművek energiatárolásához, az akkumulátorok ára harmadára csökkent az egy évvel ezelőtti árakhoz képest. A cég vezetése a gyártókapacitás bővülése kapcsán folyamatos árcsökkenésre számít, ami azt eredményezheti, hogy 5-10 év múlva az akkumulátorok alapáron járhatnak minden napelemes kiserőműhöz.

Az akkumulátorok elterjedésestől azt is várják a szakértők, hogy az elektromos karbantartási költségek csökkenni fognak. Jelenleg is folynak a tárgyalások a SolarCity és az egyes államok elektromos szolgáltatói között hogyan tudnák integrálni a sziget üzemű termelést és energiatárolást a hálózatok irányítási rendszerébe. A bemutatott termékeket a SolarCity joggal tekinti egy energiastratégia építőköveinek.

Magyarországon a villamos energia törvény rendelkezik a villamos energia átvételéről. Szerencsére a törvény úgy rendelkezik, hogy a nappal termelt, de fel nem használt energiát a kiserőmű tulajdonosa a közcélú hálózatba vissza tudja táplálni, és az éjszakai energiaigényt a hálózatból vételezve tudja kielégíteni. A termelés és a fogyasztás közötti különbségek kiegyenlítése a rendszerirányító feladata. A napelemes kiserőművek szélesebb elterjedésével egy hasonló energiatárolási és irányítási rendszenek lehet létjogosultsága. Mi addig azon dolgozunk, hogy minél szélesebb kör megismerje a zöldáram termelésben rejlő lehetőségeket, és lelkesen drukkolunk a tengeren túli fejlesztések sikerének!

Forrás: http://blog.solarcity.com/