Érdekházasság – napelem és infrapanel: bemutatkozik a napelem

Aki olvasta az előzményeket tudja, hogy kikísérletezzük, hogyan működik együtt a napelem és az infrapanel. Aki nem olvasta, ittitt és itt megteheti.

A napelem és az infrapanel az első randi izgalmával készültek a következő találkozóra. A legjobb az volt az egész kapcsolatban, hogy mindketten nyitottan álltak a másikhoz, ugyanakkor szülői nyomásra nem szerettek volna felesleges időt tölteni a másikkal, játszani egymás érzelmeivel. Mivel a vonzalom érezhető volt közöttük, a levegő szinte vibrált kettejük között, így mindketten várták az első csókot és az első együttlét pillanatait.

Egy megmagyarázhatatlan okból úgy érezték, hogy egyre többen figyelik bimbózó kapcsolatukat. És az érzésük helyes volt. Tényleg figyelni akartuk ezt a kapcsolatot. Hiszen ez itt a lényeg! Az egyik felet, a 1,5 kW teljesítményű napelemet már egy ideje figyeljük. Egy Wifi modul segítségével gyűjtjük és regisztráljuk a termelési adatokat 2014 végétől. Teljes éves termelési adataink így 2015-re vannak. Egy kb 30 fokos délnyugati tájolással a rendszer 2015-ben összesen 1.846 kWh villamos energiát termelt.

De nézzük meg, hogy milyen lefutásban tette ezt. Az adatok közül most két szélsőértéket, egy nyári meleg napot és egy borongós téli időt szeretnék megmutatni. A nyári meleg nap 2015.07.03 lett. A termelési görbén látható, hogy a rendszer napfelkeltét követően, 5:45 – 5:50 kapcsol be. 7 óráig lassan növekszik a termelés, majd 7 óra után, amikor a nap már ideálisan süt meredeken emelkedik egészen 13 óráig. Onnantól a termelés újra csökken. Összesen 8.8 kWh-t termelt a rendszer aznap.

Jogosan merül fel mindenkiben a kérdés, hogy ha 1,5 kW-os a rendszer teljesítménye, akkor hogy lehet, hogy csak 1.150 W-ot tud csúcsban, a nyár kellős közepén? Hát úgy, hogy a 1,5 kW, azaz az 1.500 Watt egy csúcsteljesítmény. Ideális körülményekre (STC) van megadva. Mik ezek az ideális körülmények? 1.000 W/m2-es besugárzás, és 25 ˚C-os cellahőmérséklet. Tehát, ha 25 fokos a napelem modul felülete és 1.000 W/m2 fénysugárzás éri, akkor egy modul 250 W-ot tud leadni. Csúcsban. De a felülete nem 25 ˚C-os! Ki ült már be nyári nagy melegben a strandolás után a kocsiba? 25 fokos volt a kormány? Vagy az ülés? Netán az ajtónak a lemeze? Nem. Volt az 50-60-70 fokos is! És a napelem ugyanígy kint van a napon, ugyanígy melegszik, ugyanilyen forró. Csak nem érezzük, mert fent van a ház tetején s nem fogdossa senki. És ha meleg, megnő az ellenállása, és kisebb teljesítményt ad le. Mint ahogy mi is. Ha melegben kell füvet nyírni a kertben, nem szívesen tesszük, megnő az ellenállásunk. Ezért nem tudja a napelem sem a maximumát nyújtani nagy melegben. Más a helyzet azonban ha hűvösebb az idő. A 2015 júliusi termelés egyébként így alakult:

Nézzünk meg egy borongós napot, mondjuk 2015 november 20-át. Ejj, de vacak nap volt. A Nap későn kelt fel. A napelemes rendszer 7:45-ig csak pihent, be se kapcsolt, és onnan is csak komótosan vánszorgott felfelé a termelés. 10:30-kor, amikor kicsit előbukkant a Nap a felhők mögül megugrott, de rájött, hogy ez mégsem az ő napja, és gyorsan vissza is vett a lelkesedésből. A csúcsteljesítmény a 10:30-as 350W-ot követően nem is ment 200W fölé sem aznap. Ejha. Nem volt egy erős nap ez. Mindössze 0,6 kWh volt a napi termelés. De sebaj. Mindenkinek vannak gyengébb napjai. És a napelemnek miért? Mert felhős volt az ég. Szegény napsugarak alig érték el a modulok felületét.

A 2015 novemberi termelés így alakult:

Nézzünk meg még egy érdekes adatot. Mi van akkor, ha a Nap beesési szöge nem ideális ugyan – ősz van, alacsonyan jár a Nap – de a levegő hőmérséklete is alacsony. Legyen az a nap, mondjuk 2015. október 27-e. Látható, hogy 7 órakor kapcsol be a rendszer, és 11 óráig csak vánszorog a termelés. (Ilyenkor még árnyékban van.) De amint elérik a Nap sugarai a modulok felületét, máris megugrik a termelés. És láss csodát, hasonló csúcsértéket vesz fel, mint júliusban. Csak rövidebb ideig. Bár a Nap beesési szöge nem ideális, az alacsony hőmérséklet miatt mégis egész jól termel a kis rendszer.

És hogy mi a konklúzió? Soha sem a pillanatnyi termelési adatot kell nézni egy napelemes rendszeren, mert fals adatot kapunk. Mindig csak a pillanatnyi értékeket fogjuk látni, ami éppen az adott napszaktól, évszaktól és időjárási viszonyoktól függ. A lényeg az éves termelési adat. Hogy mennyit termelt a napelemes rendszer. És, hogy az, amit termel, jelen esetben elegendő-e az infrapanelek energiaigényének biztosítására. A következő részből ez is kiderül.

Dr Solar

Forrás: energiatakarek.hu