Érdekházasság – napelem és infrapanel: az első közös napok

Aki olvasta az előzményeket tudja, hogy kikísérletezzük, hogyan működik együtt a napelem és az infrapanel. Aki nem olvasta, ittittitt itt és itt megteheti.

Legutóbbi cikkünkben írtam, hogy ahhoz, hogy megfelelő képet kapjunk a rendszerről, mérnünk kell a villamos fogyasztást. A mérőkör kialakításában a gödöllői NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet volt segítségünkre. Mérni két dolgot szerettünk volna, a hőmérsékletet és a villamos fogyasztást. A hőmérséklet mérése 3 helyen történik. A helységben 2 ponton mérünk és mérjük a környezeti hőmérsékletet is. A hőmérsékletet egy Testo és két TinyTag adatgyűjtős hőmérővel mérjük. Ezek 10 percenként rögzítik a mért adatot. A Testonak van kijelzője és ezt a termosztát fölé helyeztük. Ezzel karibrláltuk be a termosztátot is, amelyen mindössze 0,3 ˚C-ot kellett állítani. A másik hőmérőt egy olyan pontra helyeztük, amely számításaim szerint a legmesszebb esik a sugárzási zónától. Egy könyvespolc polcára helyeztem, kb 1,5 m magasságban. A villamos energiafogyasztást egy dobozba szerelt fogyasztásmérővel mérjük, amit rákötöttünk egy AHLBORN Almemo 2890-9 dataloggerre. A lényeg, hogy ez is 10 percenként rögzíti az adatot.

Azért, hogy valós képet kapjunk a rendszerről, úgy döntöttünk, hogy szimulálunk egy valós helyzetet. A termosztátot ezért egy átlagos családi napi rutin szerint programoztuk be. Reggel, 8-tól délután 17 óráig, amikor a család nem tartózkodik otthon, a termosztát 12 ˚C—ra van állítva. 17-től másnap reggel 8-ig pedig 19 ˚C-ra. Ez ismétlődik hétköznapokon. Hétvégén 19 ˚C-ra van állítva.

Végső adatokat majd akkor tudunk közölni, ha kinyertük az adatokat a műszerekből, de az első pár hét tapasztalatait szívesen megosztom most.

Most már december óta megy a rendszer, de mérni csak februártól mérünk. Továbbra sem változott az az állapot, hogy a helység klímája kellemes, meleg. Nagyon jó a hőérzet. Egyedül a tetőablakok alatt, amik nagyon messze vannak a panelektől, ott érezhető, hogy hűvösebb a levegő. Ez a helység adottsága, tetőtér. Nem lehetett egyenletesen elosztani a paneleket.

A fogyasztásról az első hét adatait néztük meg. Az első héten a rendszer 60 kWh energiát fogyasztott. Ez a 37,56 FT-os villamosenergia díjjal számolva 2 253,- Ft-ba került. Ebből messzemenő következtetéseket még nem tudok levonni, de ez már a második meglepetés, ami a rendszerrel kapcsolatban ér. Azt is szeretném megjegyezni, hogy nem voltak fogvicsorgató hidegek ebben az időszakban. Alig várom már, hogy kinyerjük az adatokat. De előtte még készítünk pár thermokamerás képet, amit legközelebb meg is osztok.

Addig is nézegessék az infrapanelek online katalógusát itt.

Dr Solar

Forrás: energiatakarek.hu