Érdekházasság – bevezető

Halk, latin ritmusok szőtték át gondolataikat, amikor eme két fél egymásra talált. Egy pillanat volt és rögtön tudták, hogy gyümölcsöző lesz kapcsolatuk, annak ellenére, hogy két teljesen különböző személyiségről van szó. Egyikük nap melegétől indul be, a másik akkor él igazán, ha a hideg járja át a testét. Hogyan férnek meg egymás mellett az ellentétek? A közös érdek, amely vezérli mindkettőt. Hiába, ez egy olyan világ, ahol mindenkit a pénz motivál, még ezen szerelmespárt is. Így járt jegyben, majd lépett frigyre egymással a napelem és az infrafűtés. Meseszerű történet, vagy valóság? Döntse el az empíria segítségével!

Előre el kell mondjam, hogy az ötlet nem mi fejünkből pattant ki. Ó nem. Évek óta járjuk a kiállításokat és a lelkes érdeklődők folyton azt kérdezik tőlünk – „És nincs valami megoldás az elektromos fűtésre?” „Hogyan tudnék leválni a gázról?” „Nem lehetne a napelemmel fűteni is?” Töredelmesen bevallom, hogy nem. Nem tudtuk. És hogy bizonyosságot szerezzünk a rendszer működéséről, egyáltalán az elektromos fűtés létjogosultságáról, elhatároztuk, hogy mielőtt bármit is mondanánk: megtapasztaljuk

A páros egyik tagját régóta ismertük már. A napelem régi barátunk. Tudjuk hogyan működik. Kisüt a nap, abból villany lesz, amit a szolgáltató átvesz és mi nem fizetünk villanyszámlát. Rém egyszerű a matek. És rém egyszerű a rendszer felépítése is. Na de hogyan tudnánk ezt az ingyen energiát még jobban az előnyünkre fordítani? Hogyan lehetne még többet spórolni? Elkezdtünk hát társat keresgélni barátunknak.

Mit mondjak, nem volt egyszerű a feladat! A napelem egy jó kiállású, de régi vágású fazon. Mit sem változott az évek alatt. Kicsit szögletes ugyan, de megbízható. Reggel felkel, este lefekszik, a kettő között pedig szorgalmasan teszi a dolgát. Jól keres, minimum egy villanyszámlányit havonta. Enni nem kér. Csak dolgozik. És még jóképű is. Ez mondjuk gusztus dolga, van, akinek tetszik a kék üvegtábla a tetőn van akinek nem, nekem speciel bejön.

Ehhez a jó partihoz azért nem volt olyan egyszerű megfelelő párt találni. Mert a történet nem most kezdődött. Évekkel ezelőtt. De le fogom lőni a poént. Ahogy a bevezetőben is olvashatták napelem barátunk párját az infrapanelben találtuk meg. Az infrapanel viszont kicsit olyan volt számunkra mint Columbo felesége: mindenki hallott róla, de senki sem látta. Jó, ez így nem igaz, mert látták. Sőt egy évvel ezelőtt én is vettem magamnak egyet az irodába az asztal alá, hogy melegítse a lábamat. Tehát azt tudtam, hogy melegre, hőérzetre rendben van. De, hogy mennyit költ a mindennapokban, azt sajnos nem tudjuk. És megnyugtatóan nem is tudta senki. Ezért elhatároztuk, hogy összeeresztjük őket. És egy cikksorozatban bemutatjuk közös – remélhetően súrlódásoktól mentes – hétköznapjaikat. Bízom benne, hogy legalább annyira izgalmas lesz, mint a Rulettkerék 3!

Dr Solar

Forrás: energiatakarek.hu