Energiatakarék-falva Nagypáliban van!

Ez nem csak úgy alakult az évek során, hanem a tudatos tervezés juttatta el a falut arra a szintre, hogy valóban szembetűnően más érzete van az embernek, amikor belép Nagypáli területére.

Látszólag egy átlagos falu, de mégsem az. Látogatásunk oka is visszavezethető arra az irányvonalra, amelyet kitűzött maga elé a település; megújuló energiák használata az élhető faluban. Az aktuális projekt most a biogáz erőmű tervezése és kivitelezése. De nem ez az egyetlen része a tudatos zöldenergia kiépítésének a településen, hiszen megannyi példán keresztül szembesültünk azzal, hogyan lehet egy kis faluban jobbá tenni a környezetet és a közösségi szellemet azzal az eszközzel, ami nem csak pénz kérdése.

Az út mentén az agrárenergetikai fejlesztés során ültetett faültetvényt látjuk, mellyel viszonylag gyorsan és nagy mennyiségben állítható elő energetikai célra fa, cserje. Ezzel biztosítható a különböző technológiával előállított többlet energiatermelés. A település központjában elhelyezkedő Közösségi Ház parkolójában napelemekkel fedett gépkocsibeálló színesíti a környezetet, ami nemcsak egy energetikával foglalkozó embereknek dobogtatja meg a szívét, hanem annak is, aki szereti az esztétikus megjelenést és a környezettudatos megoldásokat egy helyen látni. De ennyivel nem ússzuk meg a napelemekkel kapcsolatos bemutatót. A település büszkélkedhet egy napraforgó alakú napelemes rendszerrel, mely az önkormányzat működését szolgálja. A polgármester, Köcse Tibor fogad minket a napkollektorokkal borította Közösségi Házban, amely otthont ad az önkormányzatnak is.

Hogyan kell trágyából várat építeni? Erre a klasszikus felvetésre Nagypálinak megvan a maga ötlete. Tervei között szerepel egy biogáz üzem felépítése, mely közel 500 kW kapacitással működne. Az erőmű által előállított villamosenergiát trágya és zöldhulladék elégetésével termeli egy gázmotor. Ha még nem lett volna elég a megújuló energiával kapcsolatos ötletekből, a polgármester mutat még néhányat, körbevezet minket a településen és elmondja, hogyan kell ezt csinálni. A lehető legnagyobb természetességgel beszél arról, hogy a falu régi víztornyát átalakítják, kilátó lesz belőle, melynek a tetején egy szélturbina fog villamosenergiát termelni. Lesz itt még új lakópark mélygarázzsal, gyerekeknek, természet élővilágát bemutató terület, egy új, energiatakarékos sportlétesítmény, melynek egyedi hőtárolását a félig földbe helyezett komplexumok oldják meg. Az utazás még nem ér véget, hiszen még elhaladunk egy gyümölcspréselő mellett, melynek az energiaellátását egy kisebb napelempark biztosítja, mely motoros állvány segítségével követi a nap állását a nagyobb energiahatékonyság miatt. Természetesen a turisztikai és rendezvény központot is napelem segítségével működtetik, ahol nemcsak irodák vannak, hanem számos országos rendezvénynek adnak helyszínt. Nagypáli otthont adott már hőlégballon találkozónak, roncsderbinek, koncertsorozatnak, solymászbemutatónak és még talán csak a vonatkerékpumpáló-verseny maradt ki eddig a rendezvények sorai közül. Hogy miért? Úgy éreztük azért, mert Nagypáli ajtaja bárki előtt nyitva áll, aki fogékony a tudatos gondolkodásra, aki élvezi a jó levegőt, aki értékeli egy kis település törekvéseit egy jobb, zöldebb életért.

Higgyék el, nem lehetetlen az ilyesmi, ez nem egy másik bolygón történik. Ez az országhatáron belül van. Ugyanolyan emberek léteznek Nagypáliban, mint az ország többi részén, hasonló módon táplálkoznak, lélegeznek és élik a saját és makrokörnyezetük életét.

Halott már Ön is ilyen Energiatakarékos településről? Ott lakik? Küldje el nekünk email-en, hogy mások is megismerhessék!

Forrás: energiatakarek.hu