Elérhető az Európai Biogáz Szövetség (EBA) által megjelentetett, a biometánra vonatkozó első befektetési kilátásokat bemutató tájékoztató anyag, amely a szövetségen belüli befektetők és projektfejlesztők meglátásait ismerteti.

A megkérdezettek visszajelzéseikből kiderül, már 18 milliárd euró összeg előirányzásra került a biometán termelő beruházásokra, ami hozzájárulhat Európa energiabiztonsági és éghajlatcsökkentési céljainak megvalósításához.  Nagyjából egy évvel ezelőtt került bejelentésre, hogy a REPowerEU terv 2030-ra 35 milliárd m3 fenntartható biometán előállítását tűzte ki célul. Ennek eléréséhez a szükséges beruházás nagysága 83 milliárd euró, az újonnan építendő vagy már meglévő bővítés alá kerülő erőművek méretétől és működési helyszínétől, továbbá a felhasznált fenntartható alapanyagok típusától függően. Az EBA tájékoztatója alapján az előkészítő beruházási lépések már megkezdődtek, aminek keretében 2023 és 2025 között 4,1 milliárd euró, míg 2026-2030 között további 12,4 milliárd euró fog rendelkezésre állni. További 1 milliárd euró nagyságú összegre vonatkozóan az időkeretet még nem határozták meg.

Napjainkban az Európai Unió területén 3,5 milliárd m3 biometánt állítanak elő. A tervezett 35 milliárd m3 -re történő növeléshez szükség lesz a fenntartható biomassza alapanyagok (főként hulladékok és melléktermékek) bevonására, valamint legalább 5 000 db. biometán üzem létesítésére. Technikai szempontból a kijelölt fejlesztési cél a következő hét évben megvalósítható. A beruházások legnagyobb részét 16 milliárd eurós értékben zöldmezős formában tervezik megvalósítani, míg csak 0,4 milliárd eurót szánnak barnamezős megoldásokra, beleértve a biogázzal működő kapcsolt erőművek biometán termelésre történő átállítását is. Az EBA számításai alapján az évente akár 7,9 milliárd euró értéket is elérő beruházási tervezet számos össztársadalmi előnnyel is rendelkezik. Ide tartozik az energiabiztonság kérdése, a talajok egészsége, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése és a biogén CO2-ellátás, valamint a kedvezőbb hulladékgazdálkodás, a munkahelyteremtés, a szintetikus műtrágyák kiváltása, a fenntartható vidékfejlesztés és az agrárökológia szélesebb körű elterjedése is.



Forrás:
europeanbiogas.eu
Biogas Action program